CONCURS de DESIGN MOBILIER METAFORIC 2018-2019

Designul pentru mobilier este un act de creație, act de concepere a produselor ținând cont de evoluțiile și mutațiile din societate, de inovațiile epocii: materiale noi, tehnologii noi, procedee industriale noi.
Introducere

Mobilierul multifuncțional combină diferite funcții într-un singur element, creează oportunități pentru interacțiunea dintre obiect și om și utilizează eficient spațiul utilizatorului. În același timp mobilierului multifuncțional este de obicei soluția mai economică din punct de vedere financiar decât varianta cumpărării mai multor piese de mobilier separat. Acest tip de design devine din ce în ce mai popular și este trendul designului de mobilier de astăzi.
Concursul este deschis tuturor tinerilor designeri, arhitecți sau pasionaților de design cu competențe specifice, care își doresc să contribuie la dezvoltarea unui prototip de mobilier multifuncțional. Ideile de design înscrise în competiție trebuie să își propună să ofere soluții pentru satisfacerea cerințelor unui stil de viață eficient, în contextul unui spațiu de locuit de dimensiuni reduse, într-o variantă compactă și economică.

Scopul concursului
Cerințe:
– transformare spațială și funcțională
– tipuri de transformări
– design minimalist cu tentă high-tech
Public țintă
Obiectul de mobilier trebuie sa fie orientat către satisfacerea nevoilor clienților tineri, dinamici, având o apetență spre tehnologie și care au la dispoziție spații de locuit de dimensiuni reduse și un buget mic pentru mobilarea acestora.

Tema de concurs
1. Tipuri de mobilier ce fac obiectul concursului
Obiectele de mobilier propuse trebuie structurate pe diferite funcțiuni ale unei locuințe și trebuie să satisfacă două utilități diferite în cadrul acesteia prin transformare. Se va urmări corelarea utilităților cu o singura zonă specifică a spațiului de locuit (zona de zi sau zona de noapte).

Sunt acceptate obiecte de mic mobilier ( Ex: scaun, masă, măsuțe, rafturi modulare, cuier, suport cărți/reviste, etc), corpuri de iluminat ( Ex: aplice, plafoniere, lampă cu picior, lampă de birou etc.). care sa aibă cel puțin 2 funcțiuni diferențiate.

Este necesar ca produsele prezentate în concurs să nu fi fost comercializate sau
mediatizate în orice fel anterior datei concursului.

Alegerea tipurilor de funcțiuni îndeplinite de obiectul propus trebuie sa fie în concordanta cu zonele funcționale ale unui apartament: zona de zi (în care se întâlnesc o serie de obiecte de mobilier specifice cum ar fi: măsuța de cafea, canapeaua, fotoliul, scaunul, comoda tv etc.), zona de noapte ( în care se întâlnesc o serie de obiecte de mobilier specifice cum ar fi: noptiera, masa de machiaj, lampa de citit, dulapul de depozitare, patul).

Obiectul propus ar trebui sa preia o serie de cel puțin 2 funcțiuni specifice zonei aleasă de concurent din locuință și trebuie să își păstreze locația aproximativă în zona specifică a apartamentului. Dacă trebuie mutat pentru a satisface variatele funcțiuni, piesa de mobilier devine nefuncțională și dificil de manevrat în contextul unui spațiu de locuit de dimensiuni reduse.

Exemple de funcțiuni pereche: masa de călcat care se strânge sub forma unui obiect de mobilier cu funcție de depozitare

2. Tipuri de operatiuni posibile
Operațiunile admise ce permit tranziția dintre diferitele funcțiuni ale obiectului de mobilier sunt cele de glisare, rabatare, modificare a poziției sau modulare. Obiectele pot satisface diferite funcțiuni prin una sau mai multe operațiuni din cele menționate.
Operațiunile pot fi efectuate fie de elemente ale obiectului propus, de parți componente ale acestuia sau chiar de întreg obiectul. Modificarea poziției este permisa atât timp cât își păstrează locația aproximativă în zona specifică a apartamentului.

Se preferă utilizarea cât mai redusă a accesoriilor metalice complexe în efectuarea operațiunilor deoarece acestea pot ridica costul produsului final.

3. Estetica mobilierului
– Design minimalist, modern cu tentă high-tech

4. Criterii de jurizare
Relevanța proiectului – obiectele de mobilier care relevă, care scot sau ies în evidență prin abilitatea lor de a satisface funcțiunile propuse cât mai eficient și cu o ușurință mare în exploatare.

Estetica – obiectele de mobilier care sunt în conformitate cu principiile moderniste de design enumerate în tema de concurs.

Funcționalitate – obiectele de mobilier care au capacitatea de a-și îndeplini rolul determinat, funcțiunile în cadrul contextului ales și care au o utilitate practică.

Fezabilitate – obiecte de mobilier care au un caracter realizabil și care se evaluează prin prisma raportului costurilor de producție și a beneficiilor pe care le aduc.

Calendar și deadline-uri:
Etapa de aplicare: 29.10.2018, ora 00:00 – 18.02.2019, ora 00:00
Etapa de jurizare: 18.02.2019, ora 00:00 – 18.03.2019, ora 00:00

 

BRIEF DE CONCURS FORMAT PLANSA CONCURS REGULAMENT DE CONCURS

FORMAT PLANSA CONCURS

REGULAMENT DE CONCURS