Arhitectura celuilalt. Voluntariat. (Editia II) Concurs – text de arhitectura.

“ All fine architecture values are human values, else not valuable”

(F. Lloyd Wright)

 

Site web: https://arhitecturaceluilalt.ro/ 


DESCARCA  REGULAMENT


 

ARGUMENT

In Account of Architects and Architecture John Evelynin afirma că arta arhitecturii este întruchipată în patru tipuri de persoane. Primul tip este “architectus ingenio”, arhitectul prospectiv și vizionar, omul ideilor. Al doilea , “architectus sumptuarius”, “cu finanțe debordante”patronul. A treia categorie o reprezintă “architectus manuarius”, ,,în el întelegând anumiți artizani, meștesugari, implicați profund în procesul de execuție. În ultimul tip, “architectus verborum” el identifică arhitecții vocabulelor, abili în arta cuvintelor și a căror misiune este aceea de a analiza critic fenomenele și de a trasa direcții.

Recentul laureat al premiului Pritzker și curatorul Bienalei de la Veneția 2016, Alejandro Aravena susţinea într-un interviu pentru Dezeen: “Ceea ce noi incercăm să facem este să încurajăm oamenii să chestioneze care este întrebarea, nu care este răspunsul. Nu este nimic mai rău decât a răspunde corect unei întrebări greșite. Cu mai mult de un milion de arhitecți în lume, mai multe soluții și idei ar trebui propuse pentru a ne adresa problemei sărăciei (…) Nu suntem învățați lucurile cu adevarat importante în universități“

Concursul pentru text de arhitectură este o inițiativă menită să completeze o  carență a educației de arhitectură din România prin promovarea și încurajarea abordării critice a fenomenului arhitectural. Premisa de bază este aceea că o simplă practică profesională fără o „poziţie” nu este suficientă. Se încurajează aproprierea teoretică a fenomenului arhitectural în rândul studentilor arhitecți, care pe termen lung va contribui la  însușirea unui repertoriu discursiv și argumentativ coerent şi activ , extrem de necesar in practica profesională.

aaa_esseu_pietrosian

 

TEMA: <<VOLUNTARIAT>>

Tema propusă chestionează una dintre cele mai actuale și recente teme ale discursului internațional – dedicația arhitectului de a reacționa, prin gesturi voluntare, la societate.

Timpul, cea mai prețioasă resursă de care dispunem este în egală măsură și cel mai valoros dar pe care îl putem oferi. Spre deosebire de alte sectoare și domenii, voluntariatul în arhitectură oferă prin gestul intervenției (cu sau fără comadă) și prin produsul final edificat o mărturie de durată. El creează o diferență semnificativă pe mai multe niveluri în cadrul comunității.

Se poate vorbi și despre un voluntariat al ideilor. Viziune. Interogare.Imersiune şi efuziune. În industrie, munca pro bono nu este o practică străină însă direcționarea efortului spre cauze intense sau scopuri umanitare înscrie factorul uman într-o mecansim nou. Aici efortul depus este depăşit de bucuria şi satisfacţia experienței trăite.

Concursul încurajează atât teoretizarea temei, abordările critice sau prospective cât și abordarea unor direcțiile în care sunt analizate, sub diferite aspecte, intervenții din experiența personală sau din viața comunității.

OBIECTIVE

Prin acest demers se urmărește:

 • promovarea și vizibilitatea cât mai amplă a conceptului tematic în mediul online și scris.
 • medierea întâlnirii dintre membrii juriului, finaliști și public care generează transferul de informații și viziuni.
 • radiografierea stadiului actual al societății romănești prin prisma opiniilor primite, identificarea unor proiecte existente sau captarea unui aflux idei pentru proiecte potențiale, semnificative social.
 • coagularea unei comunități în jurul fenomenului “arhitecturii celuilalt ,interesate de importanța voluntariatului și a responsabilității sociale.

ELIGIBILITATE

  • Concursul se adresează tuturor studenților arhitecți din România (anii 1 -6) interesați de discursul teoretic de arhitectură. In extenso este permisă și participarea tinerilor arhitecți care au finalizat studiile în ultimii trei ani.
  • Participanţii nu sunt conditionați să dețină cetațenie română sau să fie înscriși într-un program de studiu arhitectural din România însă lucrarea trebuie scrisă și susținută în limba romană.
  • Este permisă participarea în echipă sau colaborarea interdisciplinară, însă cel puțin un membru al echipei trebuie să fie student arhitect.
  • Persoanele care fac parte din juriu, persoanele care au participat la organizarea concursului, la elaborarea temei şi a regulamentului, precum şi angajaţii sau rudele acestora până la gradul II nu au dreptul de a participa la concurs.
  • Sunt eligibile doar lucrări originale, nepublicate până la data lansării consursului. Drepturile de autor ale trimitierilor în text sau imaginile vor fi gestionate de către autorul eseului, organizatorii nefiind responsabili de eventualele implicații legale.
  • O persoană poate participa cu mai multe eseuri, atât timp cât aceasta respectă condiţiile de eligibilitate.

ÎNSCRIERE

Dacă doriți să participați în concurs sunteți încurajați să trimiteți din timp documentul de înscriere  completat, pentru a vă ține la curent cu toate modificările ce pot apărea pe parcurul desfășurării concursului. Documentul de înscriere trebuie trimis până la data de predare a lucrărilor sau împreună cu lucrarea finală.

Organizatorii vor trimite un e-mail de confirmare, în termen de maximum două zile lucrătoare, care să ateste validitatea mijlocului de corespondență și confirmarea înscrierii.

REGULI OBLIGATORII

 • Fiecare concurent își va alege un cod de identificare de 5 cifre care se va regăsi o dată pe fișa de înscriere și ulterior pe prima pagină de eseu.
 • Eseul de max. 4000 cuvinte va cuprinde pe prima pagina titlul lucrării, codul de identificare și un abstract/rezumat al lucrării de maximum 1500 caractere cu tot cu spații.
 • Redactarea textului va utiliza Fontul Arial Narrow, mărimea 12 , la spațiere 1.5 (un rând și jumătate)
 • Documentul cu extensie .DOC cu paginație A4 va fi denumit după numărul de cod ales (ex. 56398.doc)
 • Limba oficială a concursului este limba romană
 • Fotografiile, schițele sau planurile care însoțesc lucrarea trebuie trimise și separat în format .JPEG, la rezoluție de 300dpi, mod CMYK sau monocrom, alături de lucrare într-un folder arhivat zip sau rar denumit cu numarul de cod și indicând cuvantul imagini (ex 56398_imagini.rar)
 • Astfel, arhiva ce conține lucrarea, ANEXA de înscriere și fotografiile atașate va fi trimisă până la data limită la adresa concurs@arhitecturaceluilalt.ro
 • Este obligatorie folosirea sistemului de citare “Oxford” ( regulile acestui sistem decitare pot fi consultate și aici https://mail.uaic.ro/~proca/documente/sistemul_Oxford_de_redactare_a_aparatului_critic.pdf ).

 

CALENDAR CONCURS

21 Octombrie 2016 – lansarea concursului în cadrul Festivalului MUST Iași

18 Decembrie – termen limită de trimitere a lucrărilor și a fișelor de înscriere la adresa  concurs@arhitecturaceluilalt.ro

18 Decembrie 2016 – 16 Ianuarie 2017 – jurizarea lucrărilor pe plaforma concursului

16 Ianuarie 2017 – anunțarea finalistilor  (5 nominalizări)

23 Ianuarie 2017–    Invitarea finaliștilor și a juriului într-un eveniment comun in Bucuresti. Câștigătorul va fi anunțat în  cadrul  galei de premiere.

Va fi organizată o masă rotundă cu membrii juriului și finaliștii concursului incluzând posibilitatea publicului de a interveni în dezbatere.

 

JURIU

Juriul este alcătuit din 5 membri. Hotărârile juriului nu pot face obiectul nici unor contestaţii, ele fiind definitive şi irevocabile.

Notarea se va face de fiecare membru în parte, conform criteriilor de evaluare enunțate în regulament,  iar nota finală este constituită din media aritmetică a valorilor oferite de toți membrii juriului.

Primele 5 lucrări în ordinea mediilor vor fi declarate finaliste. Autorii acestora vor fi invitați în cadrul galei de premiere la masa rotundă alături de membrii juriului. În această dezbatere va fi anunțat câștigătorul concursului și se va înmâna premiul.

Componenţa juriului:

Prof.dr.arh. Dorin Ștefan – presedintele juriului

membri

prof.dr.arh. Augustin Ioan

conf. dr. arh. Francoise Pamfil

prof. dr. arh. Anca Sandu Tomasevschi

drd. arh. Patricia Erimescu – castigătorea ediției I, 2015

 

Print

CRITERII DE EVALUARE

 • adresarea conceptul tematic “arhitectura celuilalt”
 • relevanța și actualitatea răspunsului dat de eseu la temă
 • creativitatea și originalitatea în dezvoltarea subiectului propus
 • acuratețea și calitatatea argumentelor aduse în discuție / relaționarea lor critică față de precedente
 • semnificația socială a temei și potențialul ei de a generarea o discuție mai amplă – sau un proiect relevant.
 • structura/origanizarea, coerența și claritatea discursului
 • acuratețea și noutatea surselor citate

PREMII

Un singur premiu de 1000 euro.[1]

Toate lucrările ce îndeplinesc criteriile de eligibilitate vor fi publicate și promovate pe platforma arhitectura celuilalt.ro .

Lucrările rezultate din concurs (și din ediția precedentă), concluziile discuțiilor și transcriptul conferințelor juriului vor fi publicate într-o lucrare manifest, ca rezultat al discuțiilor teoretice din ultimii doi ani pe tema „Arhitectura celuilalt”.

COPYRIGHT

Prin înscrierea în concurs autorul certifică faptul că deţine drepturile de autor şi cedează către organizatorii concursului dreptul de publicare – integrală sau parțială, în diferite medii – atât a textelor cât şi a fotografiilor-  indiferent dacă este sau nu premiat.

 


CONTACT

Organizatorul concursului: Asociația Arhias

Clădirea Facultății de Arhitectură G.M.Cantacuzino, et. II, sala 2.10 A, Iaşi, Jud. Iaşi

Tel/fax: +4-0232-211-595

Persoană de contact: stud.arh. Movilă Andreea / 0741407576

Intrebările și lucrările vor fi trimise la adresa concurs@arhitecturaceluilalt.ro

 

Site web: https://arhitecturaceluilalt.ro/ 

 

[1] În situația specială în care juriul propune doi sau mai mulți câștigători se rezervă dreptul de relocare a acestuia.